KONFERENCJA – absolutna królowa wśród gruszek. Bardzo ceniona przez naszych klientów za słodycz, soczystość i wręcz maślaną konsystencję. Jedna z najczęściej współcześnie uprawianych grusz, zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych. Odmiana wyhodowana w drugiej połowie XIX wieku przez angielskiego ogrodnika Riversa z Sawbridgeworth. Gruszka o wydłużonym, stożkowym kształcie, owoc zielony z charakterystycznym ordzawieniem, o delikatnym, soczystym i bardzo słodkim miąższu. Bardzo aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Nasz hit sprzedażowy. Świetna jako przekąska czy do sałatek. Doskonale nadaje się też na przetwory: konfitury, marynaty i nalewki.
Przechowywanie: aby utrzymać świeżość gruszki należy przechowywać ją w temperaturze 2-10 st. C (lodówka lub chłodna, sucha i ciemna piwnica, spiżarnia). By przyspieszyć proces dojrzewania owoce należy zostawić w temperaturze pokojowej.