DORSZ ZAPIEKANY W JABŁKOWYM MUSIE

Składniki:
75 dag filetów z dorsza
6-7 średnich jabłek (np. odmiany Idared)
6 łyżek masła
1 szklanka soku jabłkowego
4 łyżki białego wina
1 jajko
0,5 szklanki śmietany 12 %
1 cebula
szczypta cukru
sól, pieprz kolorowy
Vegeta
rozmaryn
sok z cytryny

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na 4 łyżkach masła, podlewając sokiem z jabłek i pod koniec dodając mąkę i wino. Miękkie jabłka blendujemy i przyprawiamy solą, kolorowym pieprzem i rozmarynem. Jajko mieszamy ze śmietaną (śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym) i dodajemy do musu jabłkowego.

Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie Vegetą.

Cebulę pokrojoną w cienkie piórka rumienimy na maśle.

Resztą masła smarujemy naczynie żaroodporne, na dnie układamy pokrojone porcje dorsza, rozkładamy cebulę i zalewamy musem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C, w między czasie układając na wierzchu kilka cienkich plastrów jabłek, skropionych oliwą.

Cudowna kompozycja, smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail