PIERŚ INDYKA NADZIEWANA JABŁKAMI

Składniki:
1 kg piersi indyka
1-2 jabłka (np. idared, golden)
3 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka kminku
1 cebula
2-3 łodygi selera naciowego
1 łyżka posiekanej natki
3 łyżki suszonych żurawin lub wiśni
120 g sera feta
sól, pieprz
1,5 szklanki soku jabłkowego
0,5 szklanki bulionu

Zaczynamy od przygotowania nadzienia: obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, a seler w ukośne kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kminek i podgrzewamy minutę, mieszając. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy jabłka, seler i przelaną wrzątkiem żurawinę, smażymy lekko, tak by zachowały swoją jędrność. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy natkę pietruszki, pokruszoną fetę, zmielony pieprz.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Z piersi indyka możemy zrobić zrazy. Pokrojone mięso w plastry lekko rozbijamy pod folią, oprószamy solą i pieprzem. Nakładamy nadzienie i zwijamy (można je do pieczenia obwiązać nitką lub spiąć wykałaczkami). Możemy również w piersi indyka (oprószonej solą i pieprzem) zrobić kieszonkę i napełnić ją nadzieniem z jabłkami.

Przygotowane mięso w formie pieczeni lub zrazów obsmażamy na oliwie, a następnie przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut podlewając mięso sokiem jabłkowym. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń odkładamy na parę minut, zanim rozkroimy ją w plastry.

Z soku pozostałego z pieczenia możemy zrobić sos, zasmażając najpierw masło z odrobiną mąki i z sokiem, a następnie dolewając pół szklanki bulionu. Sos gotujemy przez chwilę bez przykrycia na małym ogniu.

Pierś z indyka nadziewaną jabłkami można podać z ryżem polanym sosem jabłkowym.

Smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail