UDKA KACZE Z JABŁKAMI

Na 4 udka kacze potrzebujemy:
1 łyżkę tymianku
1 łyżkę majeranku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sos sojowy
3-4 jabłka (np. odmiany Idared)

Udka kacze myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, a następnie obsmażamy na patelni z obu stron na oliwie i przekładamy do żaroodpornego naczynia grubszą skórką do spodu, żeby warstwa tłuszczu znajdująca się pod nią się powoli wytopiła. Obkładamy udka z zewnątrz płatkami masła klarowanego oraz jabłkami pokrojonymi na cząstki, oprószonymi solą i pieprzem.

Pieczemy przez co najmniej godzinę (w zależności od wielkości udek), obracając w między czasie udka i od czasu do czasu podlewając je wytopionym sosem.

Smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail