SAŁATA Z JABŁKAMI Z MARYNOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA
Pierś z kurczaka (najlepiej ze skórą) solimy, przyprawiamy mieloną słodką papryką, pieprzem, oregano, dodajemy posiekany ząbek czosnku, skrapiamy oliwą. Zamarynowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok.45 minut w 180 st.C.
Sałata:
Mieszanka sałat
1-2 jabłka np. Idared
1-2 łyżki posiekanych pistacji
1-2 łyżki suszonej żurawiny
Kilka plastrów oscypka lub innego wędzonego sera
Sos:
1,5 łyżki musztardy
1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki soku z cytryny
0,5-1 łyżki octu jabłkowego
Sałatę i jabłka myjemy. Suszoną żurawinę przelewamy wrzątkiem. Jabłka kroimy w średniej wielkości plastry czy kostkę, ser kroimy na drobne paski, wrzucamy do sałaty i dodajemy żurawinę, mieszamy. Z podanych składników robimy sos i otrzymanym winegretem polewamy sałatę, obsypując wszystko posiekanymi pistacjami.
Smaczne, proste, szybkie!