POLĘDWICZKA MARYNOWANA W CYDRZE Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
Przygotowujemy marynatę do polędwiczki wieprzowej z następujących składników:
40 ml cydru
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
tymianek, sól, pieprz
Oczyszczone mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po zamarynowaniu polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy ok. 25-30 minut, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Upieczone mięso wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na kilka minut.
Do sosu, który powstał w czasie pieczenia, można dodać sok z cytryny i zagęścić odrobiną mąki i podać z ryżem do mięsa.
Do polędwiczki marynowanej w cydrze proponujemy karmelizowane gruszki.
Składniki:
2-3 dojrzałe gruszki Konferencja
1 łyżka masła
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki żurawiny suszonej
szczypta przyprawy korzennej
Na patelni rozpuszczamy masło, cukier z octem balsamicznym i następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki z żurawiną. Gruszki karmelizujemy ok. 10-15 minut dodając pod koniec przyprawę korzenną.
Smacznego!