LODY JABŁKOWE

3-4 średniej wielkości jabłka (my wykorzystamy Galę) pokrojone w kostkę dusimy z ok. 0,25 szkl. wody oraz 0,25 szkl. cukru, ale robiąc mus z Gali nie trzeba dodawać cukru. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Przestudzony mus blendujemy.

Następnie przygotowujemy masę waniliową z następujących składników:
500 ml śmietany 36%
200 ml mleka
3 żółtka
60 g brązowego cukru
1 laska wanilii

W rondelku gotujemy śmietanę z ziarnami wanilii. W misce ucieramy żółtka z cukrem, a potem powoli wlewamy mleko cały czas ubijając trzepaczką, żeby nie było grudek. Wystudzoną masę dokładnie mieszamy z musem jabłkowym. Można dołożyć startą gorzką czekoladę lub pokruszone ciastka, jak kto lubi.

Wkładamy masę do pojemnika z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki. Masę trzeba mieszać przynajmniej raz na godzinę przez 4 godziny. Procedurę mieszania można pominąć, gdy ktoś posiada maszynkę do lodów.

Smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail