CIASTO Z GRUSZKAMI W BIAŁYM WINIE
Składniki:
5 gruszek
400 ml białego wina
laska kory cynamonu
5 goździków
2 gwiazdki anyżu
25 dag miękkiego masła
20 dag brązowego cukru
laska wanilii
szczypta soli
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami i anyżem. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy wzdłuż w 1.5 cm cząstki. Wkładamy do wina i gotujemy przez ok.5 min. Wyjmujemy gruszki, a wino schładzamy.
Masło, cukier i szczyptę soli miksujemy przez kilka minut. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i ziarnami wanilii.
Masy łączymy i dolewamy 125 ml schłodzonego wina, mieszamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem (ok. 35 cm*25cm). Na wierzchu układamy gruszki, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia na blaszce.
Polecamy!