CIASTO MARCEPANOWE Z JABŁKAMI
Składniki:
7-8 małych jabłek (np. odmiany Golden)
5 łyżek dżemu z jagód lub porzeczek
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto:
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
Masa marcepanowa:
20 dag masy marcepanowej
3 jajka
7,5 dag cukru
30 dag gęstej śmietany
0,5 torebki budyniu waniliowego
Ciasto: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem, cukrem, żółtkami, następnie szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Spód zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 st. C w okrągłej formie o średnicy ok. 26 cm wylepiając ją ciastem bardzo wysoko (na wysokość jabłek). Ciasto najlepiej zapiekać pod obciążeniem kulek ceramicznych lub grochu wysypanego na papier przykrywający ciasto.
Jabłka obieramy, drylujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, napełniamy dżemem i wkładamy kostkę masy marcepanowej.
Resztę masy marcepanowej rozcieramy, dodajemy jajka, cukier, kwaśną śmietanę i proszek budyniowy i miksujemy na gładką masę.
Na podpieczony spód układamy jabłka i oblewamy je masą marcepanową. Pieczemy ok. 60 minut. Aby wystające jabłka nie przypiekły się za mocno, przykrywamy formę folią aluminiową, którą zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia.
Przepis pochodzi z czasopisma „Moje gotowanie” nr 10/2014