NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

Składniki:
1 jabłko (np. odmiany Idared)
2 suszone gruszki
5 daktyli
2 śliwki suszone
10 dag cukru brązowego
0,5 l żubrówki
1,5 cm kłącza imbiru
1 gwiazdka anyżu

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki pozbywając się gniazda nasiennego. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i nakłuwamy widelcem. Obieramy kawałek korzenia imbiru. Owoce, imbir, anyż gwiaździsty i cukier zalewamy żubrówką i odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy znad owoców i odstawiamy do sklarowania. Następnie osad filtrujemy. Po 6 miesiącach dojrzewania nalewka nadaje się do picia, ale najlepiej pozostawić ją co najmniej rok.

Nalewka jabłkowo-gruszkowa może stanowić podstawę do koktajli, można ją połączyć w proporcjach 1:2 z sokiem jabłkowym i podać na kostkach lodu.

facebooktwittergoogle_plusmail