CHIPSY JABŁKOWE

Potrzebne są jabłka i cynamon, dowolna ilość.

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C.
Jabłka myjemy i kroimy je w cienkie plasterki, im cieńsze, tym bardziej chrupiące będą chipsy. Można użyć także tarki, wtedy uzyskamy super cienkie i chrupiące chipsy. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem, posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok.25-30 minut, najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy blachę i przewracamy plasterki jabłek na drugą stronę, ponownie posypując cynamonem i suszymy je jeszcze ok. 30 minut, aż uzyskamy chrupiące chipsy.

Chipsy przechowujemy w zamkniętym szczelnie pojemniku, żeby nie zmiękły.

Polecamy na mecz i każdą imprezę, zwłaszcza dla dzieci!

facebooktwittergoogle_plusmail