KORZENNE BURAKI Z JABŁKAMI
Składniki:
40 dag buraków
2 jabłka (np. odmiany Idared)
200 ml soku jabłkowego lub czerwonego wina
czerwona cebula
2 łyżki żurawiny
goździki, cynamon
sól, pieprz
maggi
2 łyżki octu balsamicznego
masło
Buraki myjemy, wycieramy i pieczemy w brytfannie skropionej oliwą w temp. 180 st. C 60-90 minut lub zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 45-60 minut (w zależności od wielkości buraków). Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skóry i kroimy lub ścieramy na tarce w grube plastry.
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na maśle.
Jabłka ścieramy na grubych oczkach.
Buraki, cebulę, jabłka wkładamy do garnka, podlewamy sokiem jabłkowym lub winem i gotujemy ok. 20 minut, doprawiając solą, pieprzem, przyprawami korzennymi, maggi. Pod koniec gotowania dodajemy balsamico. I przepyszne buraki gotowe!
Idealne do kaczki, ale jest to również wyśmienity dodatek do innych mięs. Polecamy!