KRUCHE CIASTECZKA Z JABŁKAMI
Składniki na ciasto:
300 g mąki
50 g cukru
200 g zimnego masła
sól
Składniki na nadzienie:
kilka jabłek (np. odmiany Golden Delicious)
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Do smarowania ciasteczek:
1 żółtko
2 łyżki śmietany kremówki
Zagniatamy ciasto z wszystkich wymienionych składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki-krążki o grubości ok. 1 cm i natychmiast skrapiamy je sokiem z cytryny.
Średnica krążków z jabłek powinna być o ok. 1,5 cm krótsza niż średnica krążków, które będziemy wycinać z rozwałkowanego ciasta. I tak np. przy średnicy krążków z ciasta 8 cm, krążki z jabłek powinny mieć średnicę ok. 5 cm i upieczemy wtedy ok. 12-15 ciastek, (czyli wycinamy przy pomocy szklanek, kieliszków lub foremek do ciasta 24-30 krążków z ciasta i 12-15 krążków z jabłek).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Schłodzone ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości ok. 2 mm. Wycinamy z niego krążki i w połowie z nich robimy „odpowietrzniki”. Mogą to być małe romby wycięte nożem albo każdy dowolny kształt wycięty mini foremką, dzięki czemu będziemy mieli dodatkowo kilkanaście małych kruchych ciasteczek.
Cukier mieszamy z cynamonem. Plasterki jabłek układamy na krążkach ciasta, posypujemy owoce cukrem cynamonowym i przykrywamy krążkami ciasta z otworkami. Brzegi zlepiamy, dociskając je ząbkami widelca. Przekładamy na blachę. Wierzchy ciastek smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Jeśli dodatkowo mamy wycięte mini ciasteczka, również smarujemy je żółtkiem ze śmietaną i posypujemy cukrem cynamonowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.