ŚLEDŹ Z JABŁKIEM

Składniki:
200-250 g śledzi w oleju
2 jabłka (np. Golden)
1 ogórek
przyprawa korzenna
2 łyżki posiekanej mięty
2 limonki
2 syropu klonowego lub miodu
oliwa
pestki dyni

Jabłka myjemy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy je sokiem wyciśniętym z limonek. Podobnie kroimy ogórka i mieszamy go z jabłkiem. Śledzie odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Układamy je na jabłkach z ogórkiem, posypujemy miętą i przyprawą korzenną, skrapiamy oliwą i syropem klonowym. Na patelni prażymy pestki dyni i dekorujemy nimi naszego śledzia z jabłkiem.

Świeżo, wiosennie i smacznie. Danie pasuje również na Wigilię czy Śledzika.

Polecamy!!!

facebooktwittergoogle_plusmail