MUS JABŁKOWO-GRUSZKOWY Z KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ

Składniki na kruszonkę:
100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki
75 g mielonych migdałów
sól
spora szczypta proszku do pieczenia

Masło ucieramy kilka minut z cukrem. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Wsypujemy proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na kruszonkę i wkładamy je do lodówki. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, kruszymy je i rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 15 minut i odstawiamy do wystudzenia.
Kruszonkę, której nie wykorzystamy, przechowujemy w puszce, będzie gotowa na następny deser.

Mus:
1-2 jabłka
1-2 gruszki
2 łyżki wody
szczypta cynamonu
2 łyżki syropu klonowego

Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i prużymy w rondlu z niewielką ilością wody do miękkości. Odlewamy sok z rondla. Dodajemy cynamon i syrop klonowy, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy kruszonka i mus przestygną, do wysokich szklanek wkładamy warstwę musu jabłkowego (można dodać konfiturę wiśniową), kruszonkę migdałową i gałkę lodów waniliowych z bitą śmietaną (100 g śmietany kremówki ubijamy z 1 łyżką cukru).

Pyszny deser gotowy!

facebooktwittergoogle_plusmail