KREM JABŁKOWO-DYNIOWY

Składniki:

0,8-1 kg dyni
2-3 jabłka
ok. 500 ml wody
ok. 200 ml mleka, może być kozie mleko
przyprawa korzenna
sól, cukier

Dynię obraną ze skóry, wydrążoną i pokrojoną w kostkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku robimy mus z jabłek (jabłka obrane ze skóry pokrojone w kostkę dusimy z 2 łyżkami wody). Ugotowaną dynię i jabłka blendujemy. Dodajemy mleko, przyprawę korzenną, cukier do smaku, gdy wykorzystaliśmy kwaśne jabłka i wszystko gotujemy. Można dodać mniej mleka, a gęstość kremu „wyregulować” wodą, w której gotowaliśmy dynię. Smak kremu możemy zaostrzyć dodając odrobinę pieprzu lub chilli, a także czosnek.

Krem jabłkowo-dyniowy podajemy np. z zacierkami (można je ugotować na wodzie dyniowej), posypany chipsami jabłkowymi lub prażonymi pestkami z dyni. Bardzo lubiany przez dzieci.

Smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail