JABŁKOWO-IMBIROWE GUACAMOLE Z ŁOSOSIEM

Dla 4 osób:
filet z łososia ok. 600 g
białko z 1 jajka
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, pieprz
4 jabłka (np. odmiany Golden)
2 kiwi
1 pęd selera naciowego
2 awokado
sok i skórka z połowy limonki
1,5 cm kłącza imbiru

Owoce i seler obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Miąższ z awokado skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem. Resztę owoców i selera rozdrobnić z blenderze, pozostawiając niewielkie grudki. Połączyć mus z blendera z awokado, doprawić startym imbirem, solą i ewentualnie dodać więcej soku z limonki, miodu.

Filet z łososia bez skóry opłukać zimną wodą i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wierzch łososia posmarować roztrzepanym białkiem i panierować w czarnym sezamie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Po wyjęciu skropić kilkoma kroplami oleju sezamowego.

Smacznego!

Przepis autorstwa Aleksandry Nowak, „Piękno & pasje” nr 1/2015

facebooktwittergoogle_plusmail