SAŁATA Z JABŁKAMI Z MARYNOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA

Pierś z kurczaka (najlepiej ze skórą) solimy, przyprawiamy mieloną słodką papryką, pieprzem, oregano, dodajemy posiekany ząbek czosnku, skrapiamy oliwą. Zamarynowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok.45 minut w 180 st.C.

Sałata:

Mieszanka sałat

1-2 jabłka np. Idared

1-2 łyżki posiekanych pistacji

1-2 łyżki suszonej żurawiny

Kilka plastrów oscypka lub innego wędzonego sera

Sos:

1,5 łyżki musztardy

1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego

1 łyżka oliwy

1,5 łyżki soku z cytryny

0,5-1 łyżki octu jabłkowego

Sałatę i jabłka myjemy. Suszoną żurawinę przelewamy wrzątkiem. Jabłka kroimy w średniej wielkości plastry czy kostkę, ser kroimy na drobne paski, wrzucamy do sałaty i dodajemy żurawinę, mieszamy. Z podanych składników robimy sos i otrzymanym winegretem polewamy sałatę, obsypując wszystko posiekanymi pistacjami.

Smaczne, proste, szybkie!

facebooktwittergoogle_plusmail