SAŁATKA Z JABŁKAMI
Składniki:
1-2 jabłka
1 granat
6-8 łodyg selera naciowego
5 plastrów ananasa
10 dag twardego sera żółtego
10 dag migdałów
3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
sok z cytryny
kawałek imbiru
sól, pieprz
Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Seler i ananasa kroimy na kawałki, dorzucamy ziarenka granata (można ten składnik zastąpić suszoną żurawiną lub wiśniami). Migdały siekamy nie za drobno, żółty ser ścieramy na tarce. Składniki sałatki łączymy, dodajemy jogurt lub majonez, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startym imbirem, mieszamy. Część migdałów można uprażyć z dodatkiem cukru i masła na patelni i posypać nimi sałatkę.
Sałatka stanowi bardzo dobry dodatek do pieczonego drobiu.
Smacznego!