SUSZONE GRUSZKI

Wybieramy dojrzałe gruszki, myjemy je, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na części. Aby przyspieszyć suszenie, owoce najlepiej zblanszować we wrzącej wodzie ok. 5 minut. Odcedzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 50 st. C i suszymy przy lekko uchylonych drzwiach, przewracając co 1,5-2 godziny. Gruszki można także suszyć w temperaturze 100 st. C, ale wtedy co 40 minut trzeba je wyjąć z piekarnika, przemieszać, przestudzić i suszyć dalej.

Jeżeli owoce pod wpływem silnego nacisku palca, zachowują swoją elastyczność, to znaczy, że są dobrze ususzone.

Suszone gruszki można wykorzystać do wigilijnej zupy z suszonych jabłek i gruszek. My polecamy też jako zdrową i słodką przekąskę dla dzieci, która w smaku i konsystencji przypomina popularne żelki.

facebooktwittergoogle_plusmail