ZUPA Z SUSZONYCH GRUSZEK

Przygotowanie naszej zupy z gruszek przypomina gotowanie kompotu wigilijnego.

Suszone owoce, w tym wypadku 3-4 szklanki suszonych gruszek i 0,5-1,5 szklanki suszonych jabłek, wrzucamy do garnka i zalewamy przegotowaną zimną wodą 1-1,5 l i odstawiamy na kilka godzin. Gotujemy ok. 20 minut, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii, sól, pieprz. Odlewamy trochę wywaru gruszkowego i mieszamy z 200 ml śmietany 30% i 1 łyżką mąki. Wszystko wraca do garnka i gotujemy ponownie. Na koniec dodajemy sok z cytryny najpierw mieszając go z odrobiną zupy w osobnym naczyniu i gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupę polecamy na Wigilię dla dzieci, przygotowuje się ją szybko, a gdy dzieci nie lubią czerwonego barszczu, a na zupę grzybową są jeszcze za małe, jest to bardzo przyjemna alternatywa. Smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail