CIASTO KORZENNE Z JABŁKAMI
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
45 g roztopionego masła
1 jajko
3-4 średniej wielkości jabłka
Na posypkę:
4-6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie, w drugiej płynne. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy jabłka obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Lekko mieszamy i wylewamy na blachę (np. 25 cm* 25 cm) . Posypujemy posiekanymi orzechami i ewentualnie brązowym cukrem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 st. C.
Pyszne, aromatyczne ciasto, idealne do jesiennej herbaty, a przy tym szybki i łatwy przepis. Polecamy!