ŚLEDŹ POD JABŁKOWĄ PIERZYNKĄ

Jabłko wzbogaca smak klasycznego śledzia ze śmietaną i powoduje, że chętniej sięgają po niego dzieci

Składniki:
ok. 300 g filetów śledziowych
1 winne jabłko (świetnie sprawdzi się Idared)
1 cebula
300 ml jogurtu naturalnego
150 ml śmietany 12%
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny

Cebulę kroimy w piórka i przelewamy gorącą wodą.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.
Jogurt i śmietanę mieszamy ze sobą, wrzucamy do sosu jabłko i cebulę. Wszystko doprawiamy solą, kolorowym pieprzem i ewentualnie cukrem.
Filety śledziowe kroimy na ok. 2 cm paseczki, przekładamy do miski i zalewamy sosem. Wkładamy do lodówki na minimum jedną godzinę.

facebooktwittergoogle_plusmail