BOCZEK Z JABŁKAMI

Składniki:
0,8-1 kg surowego boczku ze skórą
200 ml cydru
2 cebule
5 jabłek

Marynata do mięsa:
0,5 łyżki tymianku
0,5 łyżki rozmarynu
0,5 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
pieprz, sól

Skórę boczku nacinamy w kratkę. Zioła, posiekany czosnek, sól, pieprz i olej ucieramy na pastę. Przygotowaną marynatę wcieramy w mięso, które odstawiamy na noc do lodówki.

Boczek pieczemy 30 min. w 230 st.C, a następnie 1,5-2 godz. w 160 st.C. Układamy mięso w brytfannie (można dodatkowo użyć rusztu w brytfannie) skórą do góry. Na dno brytfanny wlewamy cydr i uzupełniamy płyn stopniowo w czasie pieczenia wodą lub sokiem z jabłek. Na 30-40 minut przed końcem zbieramy nadmiar tłuszczu, który wytworzył się w czasie pieczenia i wkładamy na dno brytfanny cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłka pokrojone w ósemki polewając je sosem powstałym na brytfannie i pieczemy je razem z boczkiem do miękkości.
Boczek kroimy w plastry i podajemy z jabłkami i sosem.

Boczek można podawać na zimno z musem jabłkowym połączonym z chrzanem i odrobiną śmietany lub jogurtu, szczyptą soli i rozmarynem.

Smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail