PIEROGI Z JABŁKAMI

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki do pierogów
0,5 szklanki letniej wody
1 jajko
1 łyżka oleju lub sklarowanego masła
sól

Składniki na farsz:
3-4 jabłka
1-2 łyżki soku z jabłek
sok z 0,5 cytryny
2-3 łyżki suszonych wiśni lub żurawiny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki

Zaczynamy od zrobienia farszu do pierogów. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suszone wiśnie przelewamy wrzątkiem i dodajemy do jabłek. Dusimy je chwilę z garnku z wszystkimi pozostałymi składnikami do farszu. Gdy sok odparuje, pozostawiamy jabłka do wystudzenia.

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka szklanką, nakładamy na każde z nich farsz jabłkowy i zlepiamy pierogi. Wrzucamy pierogi do gorącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia pierogów, w zależności od grubości ciasta.

Pierogi wyśmienicie smakują podane z sosem waniliowym lub czekoladowym.

Smacznego!

facebooktwittergoogle_plusmail